Mi is az a softbox?

Mi is az a softbox?

Fotók és videók világítása – Milyen softboxot válasszak?

 

A softbox szó, szó szerint fordítva lágy dobozt jelent. Ebből máris következik, hogy egy olyan eszközről van szó mely lágy fényt biztosít. A doboz szó pedig a softbox (vagy szoftbox) zárt szerkezetére utal. Ellentétben egy ernyővel, melyet úgy képzelj el, mint egy esernyő, ami nyitott és ezáltal minden irányban verődik róla a fény, a softbox egy zárt falakkal rendelkező „doboz”, mely csak a téma irányába szórja azt. A fotózás, videózás világításánál pedig egyaránt fontos, hogy a fény minőségét tudatosan kontrolláljuk, irányítsuk, szabályozzuk erejét, (több fény esetén arányait) és válasszuk meg a karakterisztikáját.

 

Na jó, maradj már, mi az, hogy fény minősége!?

Itt nem arról beszélek, hogy jó vagy rossz, hanem alapvetően vannak a lágy és a kemény fények. A softbox tehát a lágy fényű fényformálók kategóriájába tartozik. Mi az, hogy lágy? Próbáld ki, amikor süt a nap az égen, figyeld meg az árnyékodat a talajon. Elképesztően éles kontúrú, határozott vonalakkal rajzolt árnyékot látsz, amit a nap, mint pontszerű és emiatt kemény fény okoz. Ellenkezőleg, ha nem látod a napot mert egybefüggő felhőzet takarja el, akkor is figyeld meg az árnyékodat! Figyeld jól! Vagy még jobban! Hiába keresed, nem fogod látni, mert a felhő úgy viselkedik az égbolton, mint egy gigászi méretű softbox. Na ez a lágy fény!

A lágy fény kellemesen elmosott árnyékolást eredményez. Felhős időben például alig észre vehetőt. Egy portré fotó elkészítésekor a stúdió világítás fénye az arcon nem szerencsés, ha éles árnyékokat kelt. A fej egy nagyon változatos „domborzat”. Kiugró orr, szemgödör, járomcsont, áll stb… ezek mind árnyékot vetnek az érkező fény hatására annak forrásával ellentétes oldalon és ilyenkor illő, ha ezek az árnyékok nem rontják a vizuális élményt erős, kontúros árnyékokkal. Hasonlóan egyébként például egy termékfotónál is ugyanezen szempontok miatt hasznos a lágy fény karakterisztika alkalmazása azaz például a softbox használata.

 

A szoftbox árnyékának karaktere

A softbox akkor nem egy lámpa, amit vlogoláshoz szoktak használni?

Alapvetően nem, de manapság egyre több ügyfél kérdezi ezt és kezd elterjedni a hétköznapi szóhasználatban egy szakmailag téves értelmezés, miszerint a softbox egy olyan „izé” ami egy állványon van,”ilyen fekete borítású nagy valami”, az eleje meg fehér, be lehet dugni a konnektorba és szépen világít. Leegyszerűsítve ezekre a folyamatos fényű, softboxos lámpa szettekre szokták egyre többen egyszerűen rámondani, hogy „softbox”.

 

Softbox szett a stúdióban

Pedig a softbox az csak az a fekete borítású, fehér elejű, nagy „izé”, ami valójában csak egy fény formáló eszköz. Kell még bele egy fény forrás, ami lehet lámpa vagy vaku is. Ha lámpa, akkor jó esetben LED fényforrás, de régebben elterjedt volt az „energiatakarékos” jelzővel illetett spirál izzós, folyamatos fényforrású softbox szett is. Ezekhez képest a LED az energiatakarékosság, élettartam, a zavaró vibráló villogás és fényerő szempontjából is ma már sokkal jobb választás. Akik a covid alatt kezdtek online videózni, például marketing célból, nem várhatjuk el tőlük, hogy egyből világítástechnikai szakértők is legyenek, így szemhunyással mi is meg szoktuk érteni, ha valaki softboxot kiált, de komplett lámpaszettre gondol közben.

A Softboxokat kategorizálhatjuk formájuk szerint, összeszerelési módjuk szerint, vagy aszerint, hogy tartalmaz-e fényforrást vagy szükséges-e azt egy fényforrásra helyeznünk. Ezektől a szempontoktól függetlenül  a softbox, mint fényformáló egyaránt alkalmazható videózásra vagy éppen fotózásra is.

 

softboxok formái

Méhsejtrács

A méhsejtrács egy feltépőzárazható rács, mely arra hivatott, hogy a szoftbox inkább egyenesen előre szórja a fényt és oldalra minél kevesebb fény szóródjon, ezzel is még inkább kontrollálva a témára jutó fénymennyiséget. Ha csak kellemes lágy fényt akarsz jó lesz a sima is. Ha tanultál filmes világítást, műtermi fotózást, vagy szimplán jobban belemélyedtél és nagyon irányítani szeretnéd a fényeket, akkor jó ha van egy-két méhsejtrácsos softboxod is.

grid softbox szett  90 cm octobox softbox szett

A méhsejtrácsos softbox a fényterelő lamelláknak köszönhetően oldalra kevesebb fényt enged szóródni a sima softboxszal szemben

Softbox formái

·        Négyszögletű, ami lehet négyzet és téglalap. Általános használatra.

Itt tudod megnézni: https://www.cfoto.hu/studiofelszerelesek-77/softbox-90/negyszogletu-boxok-129

Téglalap alakú softbox oldalról  Téglalap alakú softbox szemből

·        Nyolcszögletű (ezeket octoboxnak is hívjuk), mely szép kör alakú visszatükröződést kelt a szemben. Portrékhoz ideális. Videósoknak is szuper választás. Itt tudod megnézni:

https://www.cfoto.hu/studiofelszerelesek-77/softbox-90/nyolcszogletu-boxok-128

90 cm softbox   90 cm octobox softbox szett

 

·        Csík softbox, mely valójában téglalap formájú változat, de a rövidebb oldalnak már többszöröse a hosszabb oldal mérete, emiatt inkább csík formájú. Speciálisabb, kreatív használatra valók. Például, ha egy függőleges kiterjedésű élfényt szeretnénk világítani egy álló modellre. Vagy a palackok fotózásakor is ideális választás. Tehát amikor a kibocsátott fényt valami olyanra vetítjük, ami hosszúkás kiterjedésű.  A komplett folyamatos fényű LED lámpás szettek esetében ilyet nem nagyon találsz (azok általában téglalap vagy nyolcszögletű formájúak). A csík softboxokat a bajonettes csatlakozású, profi, stúdió led lámpákra lehet felhelyezni. https://www.cfoto.hu/studiofelszerelesek-77/softbox-90/negyszogletu-boxok-129

Csík softbox

 

Softbox típusai az összeszerelés tekintetében

·        Pálcás, vagy összeszerelős változat. Ez esetben egy gyűrű vagy kör alakú foglalatba kell behelyezni a merevítő pálcákat, majd ráhúzni a fekete külsejű huzatot. Kicsit macerásabb, bár a youtube-on számtalan videóból megtanulható az összeszerelése. Ez az olcsóbb konstrukció. Itt tudod elérni:

https://www.cfoto.hu/studiofelszerelesek-77/softbox-90

·        Ernyőként nyitható típus. Ez a fajta megkönnyíti a használat előtti összeszerelést vagy az elpakoláskor az összecsukást, mivel a foglalat, a pálcák és a huzat gyárilag egymáshoz vannak rögzítve, tehát nem fognak lepotyogni a földre a darabjai amikor avatatlan kéz szereli össze. Drágább, könnyebb, de nagyobb helyigényű. Itt találsz kedvező áron: termék linkje.

https://www.cfoto.hu/studiofelszerelesek-77/softbox-90/nyithato-szoftbox-50065

 

Softbox típusok a felhasználás szerint:

·        Lehetnek állandó fényű lámpára/fényforrásra integrált változatok, főként videózásra tervezve. Természetesen megfelelő fényerő mellett ezekkel is lehet fényképezni, de a belépőbb szintűek általában gyengébb fényerővel rendelkeznek. Ezeket nem lehet áthelyezni pl.: egy műtermi vakura. Fixen a beleépített lámpával együtt használható.

4 izzós softbox szett led lámpával

Szoftboxba integrált lámpa szett : VLOG advanced NL 4x36W Single LED lámpás Szoftbox szett (4x 36W Corn LED izzóval)

 

·        Bajonettes gyűrűre szerelt, beépített fényforrás nélküli softboxok, melyek egy vakura (villanóra) vagy bajonettel rendelkező állandó fényű lámpára pattinthatók fel. Ezek a haladóbb, profibb változatok, ami az árukban is meglátszik. Jóval nagyobb méretekben is elérhető, mint például a 150 centi átmérőjű octobox.

Bowens bajonettes profi Led lámpa és hozzá való softbox

Bowens „S” bajonettes softbox csatlakozó gyűrűje és Visico LED 80T bajonettes stúdió LED lámpa

·        Rendszervakura illeszthető softboxok is léteznek, melyek kiválóak arra, ha egy fotós külső helyszínen fényképezve minél kisebb és könnyebb felszerelést szeretne magával vinni.

Rendszervaku softbox

Rendszervaku szoftbox 20×30 cm méretben

 

·        Led tablókra illeszthető szoftboxok, melyek nincsenek integrálva a LED lámpára és nem is bajonettesek.

Yongnuo YN 300 Led tablóra való softbox

Led tablóra illeszthető szoftbox

Led lámpára integrált softbox és bajonettes softboxhoz való LED lámpa

 

 

Mire is jó akkor a softbox?

Majdnem mindenre is. Na de a viccet félre téve videózásra és fotózásra egyaránt. „Kinek a pap, kinek a papné”. Kicsit olyan ez, mint a főzés. Valaki így ízesít, valaki úgy. Megfelelő alap tudás birtokában a szabályokat tudatosan fel lehet rúgni. Egy nagyobb méretű softbox egy kisebbhez képest azonos témától mért távolságon még lágyabb fényt ad majd, illetve nagyobb területre is szórja a fényt. Ezt az írást a teljesség igénye nélkül azért készítettem, hogy akinek „kínai” a softbox téma, kissé közelebb kerüljön a megértéshez. További részletekkel másik posztban foglalkozunk.

 

Nem szeretnénk mindent ebben az írásban részletezni. Akinek új téma a softbox, annak ez már önmagában így is sok infó.

 

Ha további kérdésed van, keress minket bizalommal telefonon (+36 20 243 4133) vagy e-mailben!